Trnka - dar z nebes ?
V podvečer na prvního máje v mé sluncem zalité zahradě vykvetla trnka obecná (Prunus spinosa L.).
Na první pohled tento trnitý, velmi nenáročný i odolný keř poznáme podle nepravidelného větvení výhonů a také jistého "obrazu" divokosti. Patří totiž mezi náš původní druh, který se často vysazoval v remízkách mezi poli a také i jako větrolamy. Jelikož se dnes z našeho podvědomí a proudu dnešního času ztrácí, je potřeba přiblížit všem jeho vlastnosti a skrytou krásu.
V těchto dnech nás tento keř okouzlí svými bělavými drobnými květy, které jsou medovité, tzn. přináší první potravu včelám. Krásu jarní trnky nelze přehlédnout. Zajímavostí je, že její květy i plody sloužily i slouží dnes v léčitelství, a to zejména pro děti. Pomáhají svými močopudnými, projímavými a zároveň i detoxikačními účinky. Také z nich lze vyrobit trnkový čaj, balzám, trnkový sirup nebo džem.
Trnky jsou neodmyslitelně spjaté s Valašskem a jeho tradicemi. Z plodů trnky se vyráběly po podzimním sběru povidla nazývána "brija", sušily se k jídlu, kvasily na slivovici a také se z jejich i když trpkých drobných plodů dá vyrobit víno, které připomíná známé portské. Prostě a jednoduše byla pokladem či bohatstvím chudých lidí v tomto kraji. Trnku Valaši právem považují za "požehnání" z nebes.
Když jsem poprvé na své zahradě drobné plody trnky ochutnal, tvářil jsem se dost překvapeně na velkou trpkost jejich chuti a přemýšlel jsem, jak je po svém nazvat. Napadlo mě, že jim budu říkat "křivohubky" a možná to i vystihoval můj výraz tváře. Každopádně mě potěšilo, že tento keř se vyskytuje i na mé zahradě a mohu ho tak využít podle tradice našich předků. Nechávám ho růst, tak, jak ho příroda vytvaruje i povýší na jednoho z mála keřů, který nám přináší nevšední dary. Mohu se před ním sklonit, jako člověk, který obdivuje to, co Pán Bůh dal.
Milí rodiče, řekněte někdy dětem o zázračné trnce, a můžete si s nimi zazpívat i tradiční starou písničku.
"Měla babka trnku, trnku, trnku, vařila jí v hrnku v hrnečku. Vařila jí babka, babka, babka, aby byla sladká, slaďoučká".
___________________________________________________________
PLANUŠKOVÉ (TRNKOVÉ) VÍNO - RECEPT MÉHO PRADĚDEČKA:
Trnky nasbíráme, což při jejich velikosti trvá dlouho, umyjeme a pomačkáme. Mačkání trnek je náročné, aby z nich vyteklo co nejvíce šťávy. Potom je nasypeme do demižonu a přidáme vinné kvasinky, cukr a vodu. Na 1 litr pomačkaných trnek dáme asi 500 g cukru a 1 l vody. Pak vše necháme kvasit s kvasnou zátkou, než kvašení ustane. Celý proces výroby vína trvá až 7 týdnů (dle postupu na výrobu jiných ovocných vín). Potom víno necháme ještě odstát nebo přímo stáčíme do lahví. Pro všechny z okolí začal svátek...
Básník Zdeněk Kriebl napsal...
"A trnky, kde tak kvetou v máji, že lidé zpívají - Toť zemský ráj? Kde jen krásnou zemi mají? Ach, nikde, nikde světa kraj."
Michal Šulgan, předseda ČSOP RADHOŠŤ, pedagog volného času
FOTO: Michal Šulgan